Και ο οίνος έρρεεν

-Μήτηρ ο οίνος ρέει!

-Το καγ’μένο το παιδέλ’ μας, κουμάτ’ πόμνε στο Γυμνάσιο στ’ Χώρα κι δ’γιές πόσες ελληνικούρες έμαθεν. Μαθές απ’ όπ’ κιά ριχτ’κεν, μπουνταλάς δε θα βγαινεν’.

-Μήτηρ ο οίνος ρέει!

-Μπράβο παιδέλιμ’ ούλ’ τσ’περνάς στα γράμματα, στο χωριό και παρά χωριού ακόμα, θαρρώ. Σε σουσουμιάζω με το μακαρίτ’ το παππούς, σαν ήρτεν απ’ όξω, απ’τ’ξενειτιά, πούχεν πάγ’κανέ φεγγάρ’ πριν γιν’το ελληνικό!

-Μήτηρ ο οίνος ρέει!

Χαδεμένε μας, ποια ν’φούλα θα σταθεί τυχερή να σε πάρ’ με τσ’ τόσες ελληνικούρες κι τα τόσα γράμματα π’μαθαίν’ς. Ναχ’ς τ’ν’ευκή μας. Σα πάγω στ’ ρούγα προς νερούμ’κ’έρτω, πέμε ποιο καλό φαγούδ’ να σε κάμω για το μεσ’μέρ’.

-Γέρο-γέρο, σα να με μύρσεν κρασί δω π’κάθομαι κι απ’ το παραθύρ’ τ’κατωγιού, σα να λόγιαξα τ’κάνουλα τσ’μεγάλ’ς τσ’βαρέλας, αν’χτή. Πάτ’σε μια ρέντα πεκ προκάμ’ς κι γλιτώγ’ς καμμιά στάλα κρασούδ’. Ο προκομμένος ο γιος μας θα τόκαμεν φουρούμ’ το καμπαχέτ’!!!

Το Βαγγελέρ’, πριν κάτσ’νε για το κολατσό, το προνό, πήγεν στο κατώγ’ με το μεγάλο το μαστραπά να τραβήξ’ κομμάτ’κρασί απ τα γκλέζ’ τα σταφύλια. Δε τα κατάφεερεν όμως να σ’φνώσ’ καλά τ’κάνουλα και «ο οίνος έρρεεν ασταμάτητα!!!».

 

Κείμενο: ΛΉΜΝΟΣ Κοντοπούλι Αφηγήματα στην ντοπιολαλιά, Α.Νικολάκαρος, Δήμος Μούδρου 2008, σελ:57

Φωτογραφία:http://users.sch.gr/vaxtsavanis/aygoustos.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *