Κοπανίδα το κρίκετ της Λήμνου

Αρθρογράφος: Κώστας Ζαφειρίου

Κάθε καλοκαίρι θα μαζευόμασταν αρκετές φορές πάνω από τριάντα παιδιά για να παίξουμε την «κοπανίδα». Ό,τι αφορούσε το παιχνίδι αποτελούσε μία τελετουργία. Απ’ το να βρούμε τη σωστή σανίδα για να φτιάξουμε το ειδικό μπαστούνι έως και τον διαχωρισμό των ομάδων σε «πάνω» και «κάτω».

Στην «κοπανίδα» η «πάνω» ομάδα ρίχνει με τον κόπανο το μπαλάκι κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο παίκτης που ρίχνει το μπαλάκι να προλάβει να διανύσει έως και 4 βάσεις πίσω στη «μάνα», προτού προλάβει η «κάτω» ομάδα να το επιστρέψει πεταχτά. Αν τον «έπιαναν» ανάμεσα στις βάσεις, τότε ο παίκτης «καιγόταν».

Οι «κάτω» διασκορπίζονταν με κάποια τακτική ώστε να πιάνουν το μπαλάκι αποτελεσματικότερα. Αν το χτύπημα τύχαινε να είναι ψηλοκρεμαστό και ένας απ’ τους «κάτω» το έπιανε απευθείας, τότε λέγαμε ότι έπιασε «αλμά». Το παιχνίδι συνεχιζόταν μετρώντας σκορ μέχρι η μία ομάδα να «κάψει» την άλλη. Είτε οι «πάνω» θα τριπλασιάζανε τους πόντους, άρα θα έμεναν πάνω ή οι «κάτω» θα έκαιγαν έναν-έναν τους αντίπαλους και θα ανέβαιναν εκείνοι πάνω και ούτω καθεξής.

Λυπάμαι πολύ, γιατί πέρα απ’ τα τετριμμένα παιχνίδια (που τόσο τα «λουζόμαστε» μέσα απ’ την τηλεόραση και την ποπ κουλτούρα) κανείς δεν παίζει «κοπανίδα» πλέον στα χωριά.

Φαντάζομαι ότι για τα παιδιά του 2016 θα είχε απείρως περισσότερο ενδιαφέρον μία ψηφιακή μεταφορά του παιχνιδιού στο playstation ίσως ή στον υπολογιστή τους, ώστε να το παίζουν στην άνεση του σπιτιού τους χωρίς τρέξιμο και κούραση και ιδρώτα… Δε θα ήταν τίποτα περισσότερο όμως από πονηρό καθρέφτισμα μιας ζωντανής εκδοχής της ίδιας της ζωής.

Αν δεν ιδρώσεις, ρούχα δεν αλλάζεις.

(Το κομμάτι αυτό της περιγραφής του παιχνιδιού περιέχεται σε άρθρο του «Λημνιακού Λόγου» για τα καλοκαιρινά παιχνίδια), Κώστας Ζαφειρίου http://limnosnea.gr/kalokairina-paihnidia

Φωτογραφία: Φώτω Κόνσολα (Κοπανίδα στην παραλία της Νεφτίνας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *