Το Λημνιό Ρακί ή Τσίπουρο

Επισκεφτήκαμε το Καζάνι της οικογένειας Παράσχου Λυριστή κι εκεί ο ιδιοκτήτης μας μίλησε για το ρακί ή τσίπουρο, την τέχνη και το μεράκι της παρασκευής του καθώς και τον επαγγελματισμό που χρειάζεται για το άριστο αποτέλεσμα που φτάνει στο ποτήρι μας.

Το ρακί παρασκευάζεται από την απόσταξη στέμφυλων (ή τσίπουρων) δηλαδή από τα υπολείμματα (τα ράκη) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα τους για την παραγωγή μούστου για την δημιουργία κρασιού.  Αυτά μεταφέρονται στο λακαριό (ρακαριό ή καζάνι) και έπειτα από την διαδικασία της διπλής απόσταξης παρασκευάζεται το προϊόν. Από το οινόπνευμα των σταφυλιών παίρνουμε το πρωτοτσούκαλο, το καλό και τα αποράκια. Σύκα, μαστίχα, κρεμμύδια, μήλα, κυδώνια, σταφίδες, μοσχοκάρυδο κυρίως γλυκάνισο και διάφορα άλλα αρωματικά (ανάλογα την «μυστική συνταγή» κάθε οικογένειας) σε συνδυασμό με το άρωμα του Μοσχάτου Αλεξανδρείας δημιουργούν ένα άριστης ποιότητας προϊόν.

Τα παλαιότερα χρόνια όταν μια οικογένεια ρακόβγαζε στο λακαριό στήνονταν ολόκληρη γιορτή. Περιμένοντας την ολοκλήρωση της απόσταξης συγγενείς, γνωστοί και φίλοι περνούσαν τις ώρες της αναμονής αυτής με διάφορα μεζεδάκια και μπόλικο ρακί.

14017753_10208728719289583_764825361_n

Το λημνιό τσίπουρο ή ρακί, όπως αναφέραμε είναι προϊόν διπλής απόσταξης. Η διαδικασία αυτή αν και απαγορεύονταν μάθαμε ότι κατά την απελευθέρωση της Λήμνου 1912 οι Κουντουριώτης και Βενιζέλος επισκεπτόμενοι το νησί και δοκιμάζοντας το ρακί επέτρεψαν την συνέχιση της διπλής απόσταξης, η οποία επιτρέπεται σε λίγες ακόμη περιοχές της Ελλάδας.

Τη δεκαετία του 1990 από τις 100 άδειες ήταν ενεργά 7 καζάνια (λόγω του τυποποιημένου ούζου που έκανε την εμφάνιση του κυρίως). Σήμερα από τις 40 άδειες λειτουργούν 20 καζάνια. Σίγουρα αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα ότι και οι επαγγελματίες αλλά και οι καταναλωτές μέσα από την τέχνη της απόσταξης δημιουργούν και καταναλώνουν (αντίστοιχα) ένα ωραίο προϊόν το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα εργοστασιακά.

14011922_10208728726689768_1659834124_n

Άλλο τσίπουρο /ρακί άλλο ούζο

Το τσίπουρο παρασκευάζεται από το οινόπνευμα των σταφυλιών, δύο μήνες το χρόνο (όταν υπάρχουν σταφύλια). Το ούζο παρασκευάζεται από οινόπνευμα (αγορασμένο από το κράτος) έπειτα από την πρόσμιξη του με διάφορα αρωματικά, η παραγωγή του μπορεί να πραγματοποιείται όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Την διαφορά την ήξεραν πολύ καλά οι παλαιότεροι προτρέποντας την παρέα «να πιεί κανά ρακί».

Σήμερα παρασκευάζεται με γλυκάνισο αλλά και χωρίς λόγω της ζήτησης από επισκέπτες του νησιού από την Β. Ελλάδα. Και έρχεται στα ποτήρια μας με το τρίπτυχο της επιτυχίας του: την τέχνη της διπλής απόσταξης, το Λημνιό μεράκι και το Μοσχάτο Λήμνου.

14017709_10208728722369660_979181198_n

Ευχαριστούμε τον Παράσχο Λυριστή για τις πληροφορίες.

Φωτογραφίες/ επιμέλεια κειμένου: Φώτω Κόνσολα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *