Σπυρί σπυρί θα μεγαλώνει η μέρα…

Οι παλιοί έλεγαν ότι του Αγίου Σπυρίδωνα (12 Δεκεμβρίου) η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει σπυρί σπυρί.
Τι συμβαίνει πραγματικά εκείνη τη μέρα; Ποια η σχέση με τον Άγιο Σπυρίδωνα; Ας δούμε για το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Η μέρα μεγαλώνει λίγο κάθε απόγευμα (δηλαδή ο ήλιος δύει όλο και αργότερα) αλλά μικραίνει κάθε πρωί (ο ήλιος ανατέλλει συνεχώς αργότερα) Ο ρυθμός με τον οποίο μικραίνει το πρωί η μέρα είναι μεγαλύτερος απ’ τον ρυθμό με τον οποίο μεγαλώνει κάθε απόγευμα έτσι συνολικά η μέρα εξακολουθεί να μικραίνει. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου οπότε έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα. Στη συνέχεια η απογευματινή αύξηση υπερκαλύπτει την πρωινή μείωση και έτσι συνολικά η μέρα μεγαλώνει. Κατά τα μέσα Ιανουαρίου αρχίζει η μέρα να μεγαλώνει και το πρωί και το βράδυ και να γίνεται το μεγάλωμα της περισσότερο αισθητό.
Με άλλα λόγια, το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η επιστημονική εξήγηση ενός φαινομένου που η Ορθόδοξη παράδοση απέδιδε στον Άγιο Σπυρίδωνα. Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε χρόνο ακριβώς όπως και το Πάσχα. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που υπολογίζουμε τις ημέρες στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Συνήθως πέφτει στις 21 Δεκεμβρίου. Μερικές φορές (συνήθως κάθε 4-5 χρόνια) συμβαίνει την 22η μέρα του τελευταίου μήνα του έτους και πολύ σπάνια πέφτει στις 20 ή στις 23 Δεκεμβρίου.
Το γεγονός αυτό θεωρούνταν πολύ σημαντικό, για αυτό και από την αρχαιότητα υπήρχε η λατρεία του Ήλιου που γιορτάζονταν τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη.

Τι είναι το ηλιοστάσιο;
Το ηλιοστάσιο, γενικά, είναι η στιγμή που η Γη, και πιο συγκεκριμένα ο άξονας της, βρίσκεται στραμμένος κοντύτερα ή μακρύτερα από τον Ήλιο, κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη μας γύρω από αυτόν που διαρκεί περίπου 365 μέρες. Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες σηματοδοτούν τις τέσσερις εποχές του χρόνου.Τις μέρες εκείνες ο ήλιος βρίσκεται στην ουσία στο πιο ψηλό ή στο πιο χαμηλό σημείο του ουρανού κατά το μεσημέρι, όπως φαίνεται από τη Γη. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά, για αυτό η νύχτα είναι μεγάλη και η μέρα μικρή σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη μας, με εξαίρεση τους δύο τροπικούς κύκλους. Οι εποχές της Γης οφείλονται στο γεγονός ότι ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο. Συγκεκριμένα σχηματίζει γωνία περίπου 23° που επιστημονικά ονομάζεται λόξωση της εκλειπτικής.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μισό έτος να κλίνει το ένα ημισφαίριο προς τον ήλιο και το άλλο μισό το άλλο. Η μέγιστη κλίση συμβαίνει κατά τα ηλιοστάσια. Για την ακρίβεια, κατά το χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο, ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του ουράνιου θόλου σε περιοχές πάνω στον Τροπικό του Αιγόκερω. Έτσι, τα ηλιοστάσια μαζί με τις ισημερίες καθορίζουν άμεσα τις εποχές του έτους, καθώς αποτελούν τις ημέρες εκκίνησης τους.

Καλό χειμώνα λοιπόν!
…………………………………………………………………………………….
Πληροφορίες:
Vatera.gr [12/12/16]
http://coolweb.gr/ [12/12/16]
Φωτογραφία:
plus.google.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *