Δημοσιά

Η Δημοσιά υπήρξε αγροτικός οικισμός της τέως κοινότητας Κοντοπουλίου στη ΒΑ Λήμνο. Αναφέρεται από τη βυζαντινή εποχή. Σήμερα είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Λήμνου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρόγραμμα Καλλικράτης).

Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας ανήκε στο δημοτικό διαμέρισμα Κοντοπουλίου του Δήμου Μούδρου.

Ιστορικά στοιχεία

Η Δημοσιά βρίσκεται βόρεια του Κοντοπουλίου, λίγο βορειότερα από τον αγροτικό οικισμό Άγιος Αλέξανδρος. Αναφέρεται από το 1415 σε έγγραφο της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους με το όνομα «αι Δημοσίαι».

Μεταγενέστερα εγκαταλείφθηκε και ως τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν ακατοίκητη, όπως όλη η περιοχή της ΒΑ Λήμνου, βορείως του Κοντοπουλίου. Το 1858 ο Γερμανός περιηγητής Conze βρήκε καλλιεργημένη στο μεγαλύτερο τμήμα της την πεδιάδα μεταξύ Κοντοπουλίου και ακρωτηρίου Πλάκας αλλά χωρίς κανένα οικισμό. Υπήρχαν μόνο απομονωμένες καλύβες, που οι ντόπιοι αποκαλούσαν τσιφλίκια και όλα τα εδάφη ανήκαν σε κατοίκους του Ανυπάτη και του Κοντοπουλίου.

Όταν οι εκτάσεις πέρασαν σε χριστιανούς ιδιοκτήτες, κάποιοι συνοικίστηκαν σε νέους οικισμούς. Ένας από αυτούς ήταν και η Δημοσιά. Για πρώτη φορά σημειώνεται στο χάρτη του Fredrich το 1904. Τα επόμενα χρόνια διατήρησε κάποιο πληθυσμό, με αποτέλεσμα το 1961 να καταγραφεί ως ξεχωριστός οικισμός της τότε κοινότητας Κοντοπουλίου με 15 κατοίκους.

Όμως, σύντομα ερήμωσε και το 1981 συγχωνεύθηκε με τον οικισμό Άγιος Αλέξανδρος. Σήμερα κατάλοιπα του οικισμού αποτελούν μερικές μάντρες κτηνοτρόφων και τα ξωκλήσια Άγιος Γεώργιος και Άγιος Δημήτριος.

Πληροφορίες:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%AC_%CE%9B%CE%AE%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%85

Χάρτης: google maps

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *