Μαρτοχώρι

Το Μαρτοχώρι, το συναντάμε έξω από το Κοντοπούλι στο δρόμο για την Ηφαιστία, είναι μια περιοχή στην οποία υπήρχε οικισμός. Για την ονομασία του έχω ακούσει από την προγιαγιά μου μια εκδοχή:

Είναι γνωστό ότι κουρσάροι πολλές φορές έκαναν επίθεση για πειρατείες στην περιοχή. Μια συνηθισμένη μέρα λοιπόν οι οικογένειες του οικισμού δέχτηκαν επίθεση από πειρατές για να τους ληστέψουν, το αποτέλεσμα της επίθεσης, καθώς λένε, ήταν όλοι να σφαγιαστούν εκτός από ένα παιδί που πάνω στην αναταραχή ξέφυγε, δεν είδε όμως το σκύλο της οικογένειας του που το ακολούθησε. Το ζώο αγριεμένο από το αίμα άρχισε να ουρλιάζει έτσι το ανακάλυψαν στην κρυψώνα του και το σκότωσαν κι αυτό (το χωριό του μαρτυρίου).
Κάποια στιγμή είχα διαβάσει σε έγγραφο ότι ονομάστηκε Μαρτοχώρι γιατί εκεί ήταν τα δικαστήρια της πόλης Ηφαιστία (τα δικαστήρια ήταν έξω από τις πόλεις). Λόγω λοιπόν των δικαστηρίων ή των βασανιστηρίων ή και πιθανά των εκτελέσεων το ονόμασαν έτσι ως τόπο μαρτυρίου. Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι αλήθεια ή αν είναι πράγματι αληθινή κάποια ιστορία, αλλά οι αφηγήσεις των προγόνων μας όσο αλλοιωμένες κι αν είναι από τον προφορικό λόγο, ένα ψήγμα πραγματικότητας θα το χουν.

O μύλος στο Μαρτοχώρι

Κείμενο/φωτογραφίες: Φώτω Κόνσολα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *