Η λιθόγλυπτη κρήνη

Κατασκευασµένη το 1927 « δαπάναις κοινότητος Κοντοπουλίου» εντυπωσιάζει τόσο µε την ανορθόδοξη για τα ληµνιακά δεδοµένα τοξοτή επίστεψή της, όσο και µε τον ιδιότυπο «µπαρόκ» διάκοσµό της, η µεγάλη κρήνη του χωριού. Ως προς την τυπολογία της αποτελεί κρήνη µε συµπαγή πρόσοψη, όπως και οι περισσότερες κρήνες του νησιού λόγω όµως του µεγέθους και του διάκοσµού της συγκαταλέγεται στα µνηµειακότερα δείγµατα. Μοναδικός πράγµατι από πολλές απόψεις παραµένει ο πληθωρικός διάκοσµός της που είναι έργο -θυµούνται οι κάτοικοι- του µάστρο-Τάσου. Πρόκειται για τον Τάσο Ανηβελάκη, τον επονοµαζόµενο Θεσσαλονικιό, που εγκαταστάθηκε, παντρεύτηκε και δούλεψε στη Λήµνο κυρίως ως λιθοξόος. Αρχιµάστορας στο χτίσιµο της κρήνης κάποιος ονόµατι Μπαντέτσος.

Με έκδηλη τη συµµετρικότητα στη διευθέτηση του όλου διακόσµου, δύο αντωποί φτερωτοί γρύπες υποβαστάζουν γυναικεία κεφαλή µέσα σε περίτεχνο ωοειδές πλαίσιο. Και ακριβώς από κάτω του, στο µέσον της πρόσοψης η ορθογώνια µαρµάρινη κτητορική πλάκα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια αναπτύσσονται ελικοειδώς κλάδοι ακάνθου µε άνθους στις απολήξεις τους. Την κορυφή του «αετώµατος» καταλαµβάνει µεγαλόπρεπα, σαν κεντρικό ακρωτήριο ολόγλυφο καθισµένο λιοντάρι, ενώ δύο καθιστές παιδικές µορφές, ολόγλυφες και αυτές, αποτελούν τα πλαϊνά ακρωτήρια. Με εξαίρεση τα τελευταία, που ο συµβολισµός τους, µένει κρυφός για µας, ο υπόλοιπος διάκοσµος µοιράζεται σε δύο ευανάγνωστα συµβολικά πεδία: Από τη µια µεριά τα θαλερά φυτικά µοτίβα, δηλωτικά της ζωοδότρας δύναµης του νερού. Κι από την άλλη, οι δαιµονικοί γρύπες και το λιοντάρι, αποτρόπαια και φύλακες συνάµα της κρήνης. Προς το ίδιο συµβολικό πεδίο κλείνει και η γυναικεία κεφαλή που υποβαστάζουν οι γρύπες. Θα πρέπει δηλαδή να την νοήσουµε κι αυτή σαν αποτροπαϊκή µορφή, γοργόνειο ίσως.

Χάρτης:

Πληροφορίες: Παρίσης Κ. Βασίλης, Από το Οντοπόλ στο Κοντοπούλ’  Οδοιπορικό στην ιστορία του χωριού από τον 18ο αι έως σήµερα, σελ: 11-12 http://www.mylemnos.gr/files-limnos/kontopouli.pdf

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *