Ο ναός της Αγίας Αναστασίας και το υπόγειο αγίασμα

Στο κέντρο, στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Είναι η αγαπημένη Αγία των κατοίκων, η Μανάκα ή Μανακούδα. Είναι ρυθμού βασιλικής με καμπαναριό, με προαύλιο και λίγα δέντρα. Έχει μήκος 12 μ., πλάτος 5,82 μ. και ύψος 4,30 μ.
Ιστορικά στοιχεία
Η τωρινή κατασκευή που βλέπουμε είναι χτισμένη επάνω από τον παλιό ναό της Αγίας Αναστασίας, ο οποίος ήταν κτισμένος σαν κατακόμβη, διότι ήταν ο μισός μέσα στη γη επάνω ακριβώς από το αγίασμα, με μικρά παράθυρα και κατέβαινες σκάλες για να πας στο Ναό με το ξύλινο πάτωμα. Πάντα άναβε ένα καντήλι μπροστά στην εικόνα της Αγίας και έδινε αμυδρό φως στον σκοτεινό ναό. Η παράδοση λέει ότι αυτός ο ναός χτίστηκε στα πολύ παλιά χρόνια επί τουρκοκρατίας, ίσως από τον μεγαλοκτηματία Κοντόπουλο. Θα πρέπει να ήταν ένα αριστούργημα, γιατί έρχονταν πολλοί να τον θαυμάσουν. Το 1858 ο Conze αναφέρει το χωριό ως Kondopuli και σημειώνει ότι το 1854 είχε δύο ιερείς, τον παπά-Μιχάλη και τον παπά-Λάσκαρη, που υπηρετούσαν στους ναούς της Αγίας Αναστασίας και του Αγίου Δημητρίου. Δυο ιερείς υπηρετούσαν ως το 1918, έκτοτε μόνο ένας. Επίσης αναφέρει ότι κατά τη διαμονή του στο χωριό ανακάλυψε αρχαίες επιγραφές στις δυο εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αναστασίας, η οποία είχε υπόγειο «αγίασμα». Δυστυχώς, ένας πλούσιος χωριανός που εργαζόταν στην Αίγυπτο με ευλάβεια και πόθο να κάνει το κτίριο ωραιότερο -χωρίς να ξέρει την αξία του -χάλασε το παλαιό αριστούργημα και πάνω από αυτόν έχτισε τον σημερινό ναό που γνωρίζουμε.

11390_424281647658810_705679986_n(φωτογραφία: Φώτω Κόνσολα)

Το 1928 ανακαινίσθηκε εκ βάθρων η Αγία Αναστασία, «δαπάναις του Ευστρ. Παναγιώτου» αλλά το καμπαναριό είχε κτιστεί από το 1924 «δαπάνη Β. Αλυκάτορα».


Φωτογραφία εσωτερικού χώρου αγιάσματος: Παπαστυλιανού Νάσος

Χάρτης:

Πληροφορίες:

https://el.wikipedia.org

Ορθόδοξος Χριστιανικός Σύνδεσμος Αγάπης «Η Αγία Φιλοθέη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *