Βιβλίο Ιστορίας του Σχολείου -Κεφάλαιο ΙΙΙ

ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Κεφάλαιο ΙΙΙ

Ανέγερση διδακτηρίων

Το σχολείο από το 1898 κι έπειτα λειτουργεί κανονικά χωρίς καμία διακοπή και οι υπηρετήσαντες σε αυτό διδάσκαλοι αν δεν είχαν όλοι ανωτέρα μόρφωση ή πλήρη επιστημονικό καταρτισμό, είχαν όμως ενθουσιασμό και ζήλο, προς το έργο τους. Ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών την εποχή κατά την οποία η φοίτηση ήταν προαιρετική ήταν μεγάλος και τα διδακτήρια ανεπαρκέστατα και ανθυγιεινά.

Με τούτα τα δεδομένα πήραν την απόφαση οι μεγάλοι ευεργέτες του χωριού Εμμανουήλ Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης να κοσμήσουν την γενέτειρα τους με λαμπρά, επαρκή και υγιεινά διδακτήρια, αγαθά για την Παιδεία και το Έθνος.

1.Δημητριάδειος Σχολή   

Ο αείμνηστος μέγας της Κοινότητας Ευεργέτης Εμμανουήλ Δημητριάδης πριν τον θάνατο του αφού εξίσου μοίρασε την περιουσία τους στις δυο του κόρες, την Φωτεινώ σύζυγο Κουκλέλη και Όλγα σύζυγο Αντωνίου Σαχτούρη έδω σε αυτές την παραγγελία να αναγείρουν στην γενέτειρα του το Κοντοπούλι, διδακτήριο για την στέγαση Παρθεναγωγείου. Αυτές έμεναν στην Αίγυπτο και ήταν καλά εγκατεστημένες.

Μετά από χρόνια από το θάνατο του πατέρα τους η Όλγα Σαχτούρη –Δημητριάδη μορφωμένη διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και ευρείας αντιλήψεως σεβόμενη την επιθυμία του πατέρα της υπενθύμισε στην αδερφή της την ιερή υπόσχεση που είχαν δώσει, αλλά αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμετάσχει οικονομικά στην εκτέλεση του κοινωφελούς αυτού έργου.

Η Όλγα όμως αποφασιστική και γενναιόδωρη πάντοτε , δεν πτοήθηκε από την άρνηση της αδερφής της και ανέλαβε μόνη της την εκτέλεση της ιερής υπόσχεσης. Διέθεσε αρχικά 400 λίρες Αγγλίας και συμπλήρωσε αργότερα το ποσό προς αποπεράτωση του διδακτηρίου, πλην των εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων.

Το σχέδιο συνετάχθη από το αρχιτεκτονικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και το διδακτήριο θεμελιώθηκε την άνοιξη του 1925, ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λήμνου Στέφανο.

Το γήπεδο παραχωρήθηκε από την κοινότητα Κοντοπουλίου, η εκτέλεση του έργου έγινε με επιστασία της Σχολικής Εφορείας (επιστάτης Χρίστος Κουτζούμης) και με την εποπτεία του αρχιτεχνίτη Χαράλαμπου Τισαρδανίδη.

Το έργο αποπερατώθηκε το 1927 και κατά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στεγάσθηκαν 4 ανώτερες τάξεις του Σχολείου.

Για την ανέγερση του εν λόγω διδακτηρίου δαπανήθηκε το ποσό των 332.432 δραχμών τα οποία διατέθηκαν: 1) από το Δημόσιο 20.000 2) από το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο 93.727 3) από το ταμείο της Κοινότητας 42.500 και από την δωρεά Εμμανουήλ και Δέσποινας Δημητριάδη 176.205. Προς τιμή των δωρητών του σχολείου ονομάστηκε Δημητριάδειος Σχολή.

2.Ευαγγελίδειος Σχολή

Ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης με γενέτειρα το Κοντοπούλι ήταν εγκατεστημένος στην Αλεξάνδρεια  της Αιγύπτου. Ήταν θερμός λάτρης της Παιδείας αν και Παιδεία δεν έλαβε. Ο Κ. Ευαγγελίδης αφήνει διαθήκη προς την Εφορία του Σχολείου της Κοινότητας Κοντοπουλίου το 1903. Με αυτήν διαθέτει σχεδόν όλη την περιουσία του για την ανέγερση διδακτηρίου στο Κοντοπούλι. 400-500 λίρες Αγγλίας για την ανέγερση Αρρεναγωγείου, 200 για την ανέγερση Παρθεναγωγείου, το ποσό που απαιτείται για την ανοικοδόμηση μια κατοικίας για να χρησιμοποιείται από τους διδάσκοντες και με το υπόλοιπο της περιουσίας  εξασφαλίζει την μισθοδοσία των διδασκάλων.

Εντολή Υπουργού

Ο Γενικός Γραμματέας

Άξιο απορίας είναι ότι για πολλά χρόνια έμενε ανεκτέλεστη η επιθυμία του δωρητή ενώ υπήρχε απόλυτη ανάγκη διδακτηρίου προς αντικατάσταση των άθλιων κτισμάτων που χρησιμοποιούνταν εφόσον δεν υπήρχε καμία αντιδικία για τη δωρεά.

Το ποσό που διατέθηκε από τον δωρητή ανήρχετο στο σεβαστό ποσό για εκείνη την εποχή των 785 λιρών Αγγλίας και ήταν δυνατόν αν χρησιμοποιούνταν την πρώτη δεκαετία του αιώνα να πραγματοποιηθούν όλες οι επιθυμίες του.

Όμως, μόνο στις 16 Απριλίου 1929 θα δοθεί τηλεγραφική διαταγή του Επιθεωρητή Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αλεξανδρουπόλεως, όπου άνηκε τότε η Λήμνος, για τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος διενεργήθηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου του ίδιου έτους για την ανέγερση τριτάξιου διδακτηρίου, όπως κι έγινε. Αυτό θεμελιώθηκε και προς τιμή του δωρητή ονομάσθηκε Ευαγγελίδειος Σχολή στις αρχές Σεπτεμβρίου 1929, μετά από σχέδιο το οποίο συντάχθηκε από το αρχιτεκτονικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας. Την Διδακτηριακή  Επιτροπή αποτέλεσαν από το Κοντοπούλι οι: Ευάγγελος Ερημάκης, Σπύρος Παξιμαδάς, Διογένης Δάλλης, Στυλιανός Μπιζαδέλλης, Χρίστος Κουτζούμης, Αθανάσιος Αλικάτορας και ο τότε Διευθυντής του Σχολείου ήταν ο Δημοσθένης Νασούλης.

Το γήπεδο πλησίον της Δημητριάδειου Σχολής παραχωρήθηκε από την Κοινότητα Κοντοπουλίου πλην ¼ του στρέμματος που αγοράστηκε από τη Σχολική Εφορία.

Για την ανέγερση διατέθηκε το ποσό των 439.607 δραχμών, το οποίο προήλθε: 1)120.000 από το Δημόσιο 2) 14.805 από το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο και 3) 304.802 από την δωρεά του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη.

Το έργο αποπερατώθηκε τον Οκτώβριο του 1930 και παραδόθηκε για την στέγαση των υπόλοιπων μαθητών.

Ανέστης Παπαστυλιανού

Σεπτέμβριος 1963

Ευχαριστούμε τους:

Καπαρό Δημήτριο επι σειρά ετών δάσκαλο και Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου

και Άγγελο Βλάττα-Λαμπρινό Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου

για τις πληροφορίες που μας παρείχαν από το Βιβλίο Ιστορίας του Σχολείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *